No Image Available

Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn

 Auteur: Chantal van der Leest  Category:  Publisher: Business contact  Gepubliceerd: april 2, 2021  ISBN: 9789047014256  Tags: perfectperfectionisme |
 Beschrijving:

Perfectionisme….een van de (grote) valkuilen waar je het jezelf en anderen best moeilijk mee kunt maken. Psycholoog en journalist Chantal van der Leest (h)erkent deze valkuil bij zichzelf en besloot dat ze er meer over wilde weten en schreef ‘Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn’. Met 13 tips tegen perfectionisme.

Als je denkt aan (het woord) perfectionisme denk je al snel aan iemand die alles ‘perfect’ op orde heeft of wil hebben. Alles tot in de fijne puntjes geregeld. Tot op zekere hoogte kan dit wel kloppen. Maar het is allemaal niet zo simpel als het lijkt. Vaak zijn uitstelgedrag, dingen veel groter maken dan nodig, hoge eisen aan jezelf én je omgeving stellen en een kritisch zelfbeeld duidelijke kenmerken van een perfectionist.

Chantal neemt je in haar boek mee in haar perfectionistische wereld. Althans in de weg naar het juist minder perfectionistische worden en/of gedragen. Een persoonlijk verhaal en dat maakt het juist zo sterk. Van der Leest vertelt uit eigen ervaringen waar ze zoal tegenaan liep (en soms nog loopt). En ze komt erachter dat niet alleen zij daar last (en/of gemak ;)) van heeft….ook mensen om haar heen.

 

Perfectionisme zit voor een groot gedeelte in de manier waarop je over jezelf denkt

 

Van der Leest legt op een beknopte maar duidelijke manier uit hoe en waarom we zo perfectionistisch geworden zijn, hoe je perfectionisme kunt herkennen en de gevolgen van perfectionisme. Aan de hand van 13 tips probeert ze je te helpen om uit die perfectionistische valkuil te komen of er niet in te (gaan) vallen. Veel van deze tips lijken zo voor de hand liggend en simpel…..maar in de praktijk is het anders. ‘Noem jezelf geen perfectionist’ en ‘Zorg goed voor jezelf’ lijken zo makkelijk en zo uitgesproken. Maar uit eigen ervaring weet ik dondersgoed dat dit allemaal niet zo simpel in je dagelijks patroon tot uitvoering te brengen. Ik weet, net als Chantal, ook uit eigen ervaring dat het wel kan! Je ‘moet’ natuurlijk wel zelf willen . Hulp inroepen en/of accepteren (zoals dit boek) is daarbij absoluut geen schande, dat kan alleen maar helpen bij jouw proces van minder perfectionist te worden. Gaandeweg ga je merken dat je het jezelf (steeds) makkelijker gaat maken.

Bij het accepteren hoort dan ook dat je weet dat falen of een onsje minder ook mag en kan. Vaak denk je dat jouw omgeving dit niet accepteert terwijl in de praktijk het nogal eens anders is. Een belangrijk onderdeel in jouw denkwijze waarbij je het jezelf moeilijker kunt maken dan nodig. Dit is 1 van de voorbeelden waarmee je je voordeel kunt (gaan) doen als je ‘Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn’ aanschaft. Het is overigens een boek dat door iedereen gelezen kan worden; bouwvakker, docent of hoogleraar. De valkuil perfectionisme maakt geen onderscheid tussen jong en oud of tussen man of vrouw. Onbewust hebben we allemaal wel (een beetje) perfectionisme in ons. Het kan ook een krachtig en positief iets zijn. Het is alleen hoe ga jij er zelf mee om, hoe ver laat je het komen. Bij ‘normaal’ gebruik en realistische inzet is het zelfs een mooi eigenschap.

Chantal van der Leest is gespecialiseerd in gedragscommunicatie en het praktisch en bruikbaar maken van wetenschappelijke kennis. Ze publiceert onder meer in Psychologie Magazine en Quest Psychologie. In het Algemeen Dagblad (en andere uitgaven van de Persgroep) heeft ze een vaste column over onze gedragingen op de werkvloer.


 Terug
Terug naar boven