No Image Available

Stoppen met antidepressiva

 Auteur: Marianne ter Mors  Category:  Publisher: ten have  Gepubliceerd: april 5, 2021  ISBN: 9789025909383  Tags: antidepressivaboekdepressiemedicatie |
 Beschrijving:

Tussen al de (zelf)hulpboeken kom je niet snel een boek tegen over het afbouwen van medicatie die je gebruikt tijdens jouw psychische kwetsbaarheid (depressie, angst, burn-out). Met het boek van Marianne ter Mors is daar een flinke verandering in gekomen.

Ter Mors neemt je met ervaringsverhalen van anderen en van zichzelf mee in de wereld van het afbouwen, afkicken en/of stoppen met antidepressiva. Dat doet ze aan de hand van verhalen van mensen die inmiddels gestopt zijn met het slikken van antidepressiva. Maar ook d.m.v. veel andere informatie, heel veel informatie. Marianne doet dit op een persoonlijke en hele luchtige, doch serieuze, manier. Door haar schrijfstijl lijkt het of je in een roman zit te lezen. Met humor en praktische tips loodst je zo door het proces heen.

Dit klinkt natuurlijk allemaal makkelijker dan dat het in de praktijk is, ik weet er zelf alles van ;). Want je bouwt niet zomaar ‘even’ af. Je krijgt hoogstwaarschijnlijk te maken met onttrekkingsverschijnselen (ontwenningsverschijnselen). Die kunnen bij de ene heel heftig zijn en de ander ‘ fietst’ er zo doorheen. Er komen niet alleen verhalen van ervaringsdeskundigen voorbij maar Ter Mors heeft heeft ook gesproken met zorg-professionals zoals huisartsen, psychiaters (o.a. Bram Bakker), wetenschappers en orthomoleculair therapeuten.

Taperingstrips

Veel mensen die (willen) gaan afbouwen weten niet waar en hoe te beginnen. Uiteraard doe je dit in nauw overleg met jouw behandelaar en/of huisarts. Maar deze zorg-professionals weten vaak ook niet altijd hoe en wat. Veel van deze professionals hebben nog niet van de zogenaamde taperingstrips gehoord. (Een taperingstrip is een farmacotherapeutisch hulpmiddel waarmee de dagelijkse dosis van een medicijn in een aantal dagen geleidelijk kan worden verlaagd.) Alhoewel er gelukkig langzaamaan een kentering aan het ontstaan is. Hierover sprak Marianne met de Bavelse apotheker Paul Harder. In zijn Regenboogapotheek is hij tot nu toe de enige ter wereld die deze strips (zelf) maakt. Het enige schandalige nadeel op dit moment is nog steeds dat deze strips niet vergoedt worden door het merendeel van de zorgverzekeraars.

Juweeltje

Wat maakt dit boek tot een juweeltje en (in mijn ogen) een onmisbaar boek bij het afbouwen van antidepressiva? Het antwoord is niet zo moeilijk…. Doordat het geschreven is door een ervaringsdeskundige en zij open vertelt over haar manier van afbouwen. En dan niet alleen afbouwen maar ook de tools die zij zichzelf eigen gemaakt heeft om ermee om te gaan. Zo zijn belangrijke aspecten die voorbij komen bijvoorbeeld, meditatie, yoga nidra, mindfulness en opluchting van/na het huilen.

Een absolute aanrader en niet alleen voor de potentiële afbouwers onder ons, maar zeker ook voor zorg-professionals die meer willen weten over de effecten van het afbouwen op mensen.

Lees ook: “afbouwen, hoe dan?”

Marianne ter Mors is strafjurist, diëtist en schrijver. Zij werkt als freelance copywriter voor het bedrijfsleven, lifestylebladen als Yoga Magazine en Buitenleven en het AD. Haar boek is te bestellen door op de afbeelding te klikken:


 Terug
Terug naar boven