Afbouwen, hoe dan?

Met het opbouwtraject (instellen) van een antidepressivum kun je bepaalde klachten (bijwerkingen) ervaren. Dat verschilt per persoon. Bij de ene houdt het op met een beetje duizeligheid en de ander zwiert heen en weer, zweet ‘s-nachts het bed uit en ziet vliegende roze hondjes. Als je na een tijd er aan toe bent om af te gaan bouwen of te minderen kun je hier ook weer last van krijgen. Iets waar niet veel over bekend is bij velen, zelfs niet bij professionals. Ja, afbouwen door het doormidden snijden/breken van een pil of in een kwart verdelen en dan binnen een maand clean zijn. Dat is wel bekend, maar is in negen van de tien gevallen verre van aan te raden. Zeker niet als je langer dan een jaar antidepressivum gebruikt. Trouwens mijn eigen ervaring is om het niet snel te doen als je pas een half jaar antidepressivum gebruikt. Ik heb in 1 van mijn mindere periode’s weer aan de pillen begonnen, omdat ik al langere tijd niet goed in mijn vel zat en bijna iedere dag wel aan suïcide dacht. Na het starten van het antidepressivum werden bepaalde klachten wel minder maar een aantal ook niet. Na een uitvoerige bloedtest bleek dat ik een gevaarlijk tekort had aan vitamine D, waarschijnlijk al langdurig. En wat kan een symptoom zijn van een heftig tekort aan vitamine D? Juist, depressieve gevoelens. ‘Dat is mooi’ dacht ik. Flinke shot vitamine D erin en supplement erbij blijven gebruiken en stoppen met het antidepressivum. Afbouwen? ‘Nee joh, ik kan dat heel snel. Ik stop gewoon’. Nou dat heb ik geweten. Eerder genoemde ontrekkingsverschijnselen zijn niet zomaar verzonnen. Ik ben door een hel gegaan. Maar wel volgehouden, zo eigenwijs (lees: super dwars en ‘stoer’) en binnen 14 dagen was ik ‘clean’ en ging het een stuk beter met mij. Mede ook doordat mijn vitamine D weer wat hoger was.

Maar zoals vaker, de depressie was niet helemaal uit mijn systeem. Net als een veenbrand, die geblust lijkt, sluimerde hij door…. Op dit moment slik alweer ruim 4 jaar Fluvoxamine en dat voelt nog goed. Sommige bijwerkingen neem ik voor lief. Want ik ben te huiverig voor hoe het zou zijn zonder mijn antidepressivum. Door de dood van mijn vader, april 2020, heb ik mijn dosis verhoogd (in samenspraak met mijn huisarts). Op dit moment ben ik stiekem bij mijzelf aan het peilen om (een beetje) af te gaan bouwen tot i.p.v. anderhalve tablet weer terug naar één. Met zeker wel het besef om als dit niet gaat werken ‘gewoon’ weer terug naar anderhalf te gaan. Dat is dan maar zo.

Dit is zomaar mijn story bij één van de keren van het afbouwen van een antidepressivum. Het had zomaar een van de verhalen kunnen zijn uit het boek van Marianne ter Mors. En wat ben ik blij met dit boek! Niet perse (meer) voor mijzelf maar juist voor de vele anderen. Maar…..het is geen medisch wonderboek, het is een handvat dat je in kunt zetten. Als jij af wil gaan bouwen en/of stoppen met jouw antidepressivum doe dit altijd in overleg met jouw huisarts en/of behandelaar.

Klik op de afbeelding voor een recensie:

Terug naar boven