Eerste periode vervanging als volksvertegenwoordiger.

Doordat ik een gekozen volksvertegenwoordiger ben en het al snel duidelijk was dat het langer dan een paar weken gaat duren moet er een (tijdelijke)vervanger aangesteld worden. Zodat de fractie in de Provinciale Staten van Zeeland tijdens mijn afwezigheid (ziekte) wel compleet is. Een volksvertegenwoordiger mag bij ziekte (of bijvoorbeeld zwangerschap) maximaal drie periodes van 16 weken vervangen worden. Als een volksvertegenwoordiger na deze drie periodes nog niet in staat is de werkzaamheden te hervatten dan wordt de vervanging voor de lopende Statenperiode vast.

Onderstaande brief heb ik op 17 maart 2017 rond laten sturen door de griffier onder mijn Statencollega’s:

Beste Statencollega’s,

 Sommige van jullie zal het waarschijnlijk wel opgevallen zijn dat ik de laatste tijd niet of nauwelijks zichtbaar ben geweest. In eerste instantie doordat ik een flinke hersenschudding gehad heb en vooral de langer dan verwachte nasleep hiervan.

 In tweede instantie doordat ik een burn-out heb gecombineerd met een depressie. De herkenning was er al een tijdje maar de erkenning duurde wat langer. Sinds half december ben ik begonnen met (tijdelijke)medicatie en heb hier regelmatig contact over met mijn huisarts om er kort op te zitten. Verder ben ik onder behandeling van andere specialisten. Natuurlijk zijn het begrip en de hulp van het thuisfront, vrienden en goede bekende onmisbaar in dezen.

 Ik heb per direct (met pijn in mijn hart) keuzes moeten maken en dat houdt in dat ik (tijdelijk) stop in mijn rol als volksvertegenwoordiger voor de SP in de Zeeuwse Provinciale Staten (net als de overige taken en functies die ik binnen de SP vervul). Ik ben er van overtuigd dat Sjaak Rijkse deze rol als SP volksvertegenwoordiger supergoed gaat overnemen voor minimaal een periode van 16 weken. En wellicht langer.

 Inmiddels ben ik vanuit thuis een aantal uren per dag aan het werk, voor zover de situatie dit toelaat en ga dit binnen de mogelijkheden uitbouwen. Het lag dan ook niet aan de aard van het werk (en hobby) maar wel aan de hoeveelheid van zaken die ik in mijn rugzak had gekregen én genomen de afgelopen jaren.

 Ik heb nog even getwijfeld om dit te delen, vooral omdat er bij veel mensen een taboesfeer (die ik graag wil doorbreken) hangt om voor een burn-out én depressie uit te komen. Maar ik vind het wel zo helder dat ik een ieder van jullie dit laat weten. Ik ben van de duidelijkheid en niet van geheimzinnigheid. Vooral omdat voor je het weet allerlei ‘spookverhalen’ de ronde gaan doen en die wil ik hiermee voorkomen.

 Mochten er nog vragen zijn, schroom niet om deze te stellen als je mij ergens tegenkomt, ik ben niet zielig of dood(ziek). Je merkt wel of ik op dat moment energie en/of behoefte heb om te antwoorden. Per e-mail of WhatsApp kan en mag natuurlijk ook 🙂 en heeft de voorkeur.

Strijdbare groeten en graag tot ziens,

Roland van Tilborg.

Terug naar boven