Therapiehonden

Onze Kaj (R) en Cas (L)

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen met naam, foto of anderzijds. Onze twee honden, Kaj en Cas. Om ze uit te laten hebben we voor ieder een eigen powertuig van Julius K9. Standaard zit daar aan de zijkanten standaard badges die met klittenband vastzitten. Het was er nog niet eerder van gekomen maar afgelopen week heb ik nieuwe badges (naam labels) besteld met de namen van onze twee vrienden erop geprint. Bij het bestellen van deze badges kwam ik voorgedrukte tegen zoals, buddy, bad boy, K9 rex en nog meer. Maar 1 tekst sprong er voor mij uit. Het label met de tekst therapiehond. In mijn geval erg toepasselijk en heb deze erbij besteld.

Natuurlijk hebben Kaj en Cas geen officiële training hiervoor gevolgd. Niet nodig in mijn geval. Het aanwezig zijn was en is al genoeg. Dieren in het algemeen en honden in het bijzonder zijn altijd al belangrijk in mijn leven geweest en zelfs een van de redenen dat ik dit nog kan schrijven ;). Wetenschappelijk is bewezen dat het aaien van een hond de gevoelens van stress en/of angst kan doen verminderen. Dit komt omdat tijdens het aaien het hormoon oxytocine vrijkomt. Het mooie aan een hond is dat hij of zij niet oordeelt in wie of wat je bent. In veel gevallen aanvoelt dat er iets is en daarop het gedrag vaak aanpast.

onze Bobbie

Fragment interview Omroep Zeeland 2018: “ik was een jaar of 8 en dankzij Bobbie, onze hond destijds in Nieuwegein waar we vijf hoog woonde, ben ik terug geklommen naar de goede kant van het balkon.”

Een hond, in mijn geval twee, waren in mijn heel donkere en moeilijke perioden een reden om minimaal mijn bed uit te komen en een aantal keren per dag naar buiten te gaan, weer of geen weer. Met goed weer waren de rondjes groter (als mijn energie en gemoed het toeliet) en waren er zelfs momenten in de donkerheid die lichter waren en dat ik zelfs kon genieten van een bijtje die op de bloemen af zoemde of dat de hondjes lekker aan het rennen waren.

Inmiddels zit er gelukkig alweer een tijdje meer licht in mijn leven, zoals je in vorige blogs kunt lezen. Nog steeds op de goede weg met af en toe een file. Maar mede door de hondjes is dat zeker overdag te overkomen. Daarom hebben zij de badge met ‘therapiehond’ meer dan verdiend.

Denk je aan Zelfmoord of maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving?
Neem dan geheel anoniem en vrijblijvend contact op met 113 Zelfmoord preventie; 0800-0113
Ze zijn er voor je! Praten helpt!
Terug naar boven