Afkicken

Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een belangengroep of vereniging voor noem het maar op. En als er iets nog niet is, is er allicht iemand die het in het leven roept. Veel van die vaak kleine belangenverenigingen zijn leuk, geinig en aansprekend voor een geringe groep mensen. Maar soms kom je een vereniging tegen die stiekem een hele belangrijke onderwerp aankaart. Een maatschappelijk én politiek onderschat onderwerp. Het afkicken van antidepressiva. Ja zeker afkicken want dat is het! Maar er wordt liever gesproken over afbouwen want dat klinkt minder ernstig. Een alcoholist en een junkie….die kicken af maar iemand die van bepaalde medicatie af wil gaat afbouwen. Sinds kort is er een heuse vereniging die de belangen van deze (grote) groep mensen wil vertegenwoordigen namelijk de Vereniging Afbouwmedicatie (VA).

Ik heb al meerdere keren antidepressiva gebruikt en ook van afgekickt. De laatste keer zelfs ‘cold-turkey’. Dat kan ik niemand aanraden. Ik dacht dat wel even (zelf) te kunnen doen omdat ik de antidepressiva die periode nog niet zolang gebruikt had…. Forget it!. Don’t try this at home!! Zweten, onrustig, slecht slapen, nachtmerries, stikduizelig, slecht eten, oorlog in m’n hoofd. Ik weet sinds die tijd wel, in ieder geval een beetje, hoe een drugs- of alcoholverslaafde zich dan moet voelen.

Overleg

Het is dus verstandig om het afkicken in goed overleg met je huisarts en/of psychiater te doen. Tot zover geen gekke dingen aan de hand zou je denken….tot je er achter komt dat de afkickmedicatie in de vorm van de zogenoemde ‘teperingstrips’ door bijna geen enkele zorgverzekeraar vergoed worden. Toch erg raar als je dan kijkt dat hulp bij het afkicken van roken wel vergoed wordt….. Ergens gaat er iets goed fout. Sowieso al door het huidige zorgstelsel -vol met perverse winstprikkels- als door de farmaceutische industrie en vooral door de politiek (onwil). Afkicken door zelf te gaan knippen, snijden hakken in je pillen is niet handig. Halveren gaat nog wel maar een kwart of minder is erg lastig. Maar dit gebeurd wel met alle risico’s van dien. Met sommige medicatie komt het op milligrammen aan. En daar zijn nou juist die teperingstrips zo verdomd handig voor.

Petitie

Dinsdag 30 januari heeft de Vereniging Afbouwmedicatie een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in de Tweede Kamer. Dit werd gedaan door cabaretière Marjolein van Kooten en psychiater Bram Bakker.

Meer informatie:

Link naar Vereniging Afbouwmedicatie klik <hier>

De vereniging is ook op Facebook te vinden klik <hier>

Klik <hier> voor de uitzending van Eenvandaag (30-1-2018) over dit onderwerp.

Klik <hier> over afbouw van antidepressiva.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven