Goede moed.

Tim Hofman, bekend van o.a. ‘Over Mijn Lijk’ en het onlineprogramma ‘BOOS’, deelt in ‘Goede moed’ zijn eigen angsten en houdt ons een spiegel voor met maatschappelijk levende angsten.

Als het gaat om sociaal maatschappelijke zaken zijn we allemaal wel, bewust of onbewust, ergens bang van/voor. ‘Pleidooi voor een minder bang bestaan.’ Hoe zou het zijn als we met z’n alle minder bang zouden zijn? Hofman tikt op zijn eigen heerlijk nuchtere en persoonlijke manier een flink aantal ruitjes in. Door zaken direct te benoemen en niet verpakt in wollige taal bespreekbaar te maken en te houden, als het aan hem ligt. Openhartig beschrijft hij hoe hij gekampt heeft (en soms nog) met bijvoorbeeld depressie, faalangst en struggles uit zijn jonge jaren.

Angst vervangen door nieuwsgierigheid: het medicijn tegen een bange geest.

Woke, verlating, controleverlies, kapitalisme en de dood; zomaar een paar onderwerpen die door Hofman (soms filosofisch) onder de loep genomen worden. Waarom is er de angst voor, soms, alledaagse zaken en hoeveel makkelijker wij het onszelf, én anderen, kunnen maken door er met een andere bril naar te (gaan) kijken. En vaak niet alleen kijken, maar ook handelen door bijvoorbeeld voortschrijdend inzicht en hierdoor toe geven dat jezelf ook ‘maar’ een mens bent met zijn sterke en zwakke punten. Dat je in het verleden (en in de tijdgeest) anders dacht en/of handelde. En nu durft toe te geven dat zaken (kunnen) veranderen met de tijd.

Ik heb Tim eens gesproken bij een VrijMiBo bij BNNVARA na afloop van de opnamen van ‘Leven voor de dood’ waar ik 1 van de ‘deelnemers’ van was. Oprecht en belangstellend luisterde hij naar onze (ervarings)verhalen over depressie, suïcide(gedachten) en andere (psychische) kwetsbaarheden.  Veel van de woorden van Tim vertellen hoe ikzelf sociaal maatschappelijke zaken beleef en hier tegenaan kijk. ‘Linkse bubbel’? Ik probeer juist niet in welke bubbel dan ook vast te komen. Al valt dat regelmatig niet mee, gezien het huidige politieke en maatschappelijke klimaat. ‘Goede moed’ een absolute aanrader voor iedereen om te lezen. Zelfs (of misschien juist) als je geen fan bent van Tim Hofman ;).

 

Bestellen? Klik op de afbeelding.

Terug naar boven