‘Depressie en ervaringsdeskundigheid’ middag in Rotterdam.

Zoals ik in een eerder blog al vertelde ben ik afgelopen dinsdag naar de bijeenkomst ‘Depressie en ervaringsdeskundigheid’ geweest. Ik was ruim op tijd aanwezig in Het Klooster het Noorden en zat na de reis op m’n gemak te wachten. Tot Annemiek Lely voorbij kwam lopen en mij herkende (van Facebook). Het was de eerste keer dat wij elkaar in real life ontmoette. Ik vroeg of ze nog hulp nodig had en voor ik het wist stond ik goodybags mee in te pakken. Erg leuk om te doen.

De middag zelf.

Voor mij als ‘praktijk ervaringsdeskundige’ was het een middag vol herkenning. Bij de aanmelding kreeg iedereen de kans om op de ‘emotionele barometer’ in te vullen aan de hand van de vraag: ‘Alles goed? En durf jij echt in te vullen hoe het gaat?’ Natuurlijk durf(de) ik dat! Mijn antwoord: ‘Nee. Maar ik ben op de goede weg maar kom alleen hier en daar wat files tegen.’ Een zinnetje wat tijdens één van mijn slechte nachten door mijn hoofd schoot en ik opgeschreven heb.

Na de introductie werd er een film gestart. De film gaat over twee mensen waarvan één van hen een depressie heeft (gehad). Man en vrouw, moeder en dochter en twee neven en vrienden zijn te zien in deze AllesGoed film. Daar zaten voor mij een aantal kippenvelmomenten in. Zoals de moeder, Nicole, die op een gegeven ogenblik zegt dat ze dood wilde. Erg confronterend herkenbaar voor mij en ik realiseerde mijzelf dat ik dit ook allemaal tegen mijn naasten verteld heb en dat dit eigenlijk heel goed, knap en stoer geweest is. Net als ik deze mensen goed, knap en stoer vindt.

Evaluatie workshops

Er was ook een mogelijkheid om een workshop te kiezen. Ik koos voor ‘Depressie en social media’. Natuurlijk was ik de enige man in het vrouwengezelschap maar daar kijk ik allang niet meer van op. Eleanor Crick (loopdepressievrij.com) en Marloes Leezer (namens DSMMEISJES.nl) begeleidde de workshop. Jammer van de workshop was dat er te weinig tijd voor was. We hadden net het voorstelrondje gehad en toen werden we alweer verzocht om naar de grote zaal te komen voor de afsluiting. Een mooi leermoment voor de organisatie zou ik zeggen :).

 

 

De afsluiting bestond uit een korte evaluatie vanuit de workshops, bedankjes en het voordragen van een drietal zelfgeschreven gedichten door Frederike Kossman. Een ervan, die bij mij een traantje losmaakte staat hieronder en is ook te vinden op de website van AllesGoed.org. Net als een uitgebreider verslag van deze middag.

Na afloop kreeg iedere bezoeker een gevulde tas (de goodybag) mee naar huis met o.a. als inhoud:  een poster van AllesGoed en meer informatie en goodies van diverse gerelateerde organisaties zoals LEEF!, Samen Sterk Zonder Stigma en 113.nl

 

Initiatiefnemers van AllesGoed.org Rianne Spit en Allard de Witte.

Ik vond het een zeer interessante middag en heb een aantal mensen beter leren kennen die ik tot op heden alleen nog maar via de social media en/of e-mail kende. Zoals één van de initiatiefnemers van AllesGoed, Rianne Spit (en haar moeder 🙂 ).

 

 

 

 

 

 

Gedicht van Frederike Kossmann :

Egeltje

 

Wil je me
Niet zien
Voor een keertje
Ik schreeuw niet
Om aandacht
Vandaag
Als ik mijn ogen
Sluit
Iets langer dan
Voorgaande keren
Loop dan van me weg

Wil je me
Laten
Voor een keertje
Vandaag ben ik
Een bolletje verdriet

Ik weet dat
Mijn pijn je
Prikt
Vandaag ben ik een egeltje
Dus laat me maar
Alleen

Maar alleen vandaag
Morgen ben ik egel af
Je weet dat ik op egeldag
Altijd waarschuw
Voor prikgevaar

Ik vind je lief
Prik je liever niet
Dus wil je me alsjeblieft
Niet zien
Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *