Open MIND Festival

Lang getwijfeld of ik wel of niet zou gaan maar afgelopen woensdag ben ik naar het Open MIND festival in Amersfoort geweest. Lang getwijfeld omdat het voor mij een drukke week was, althans twee drukke en volle dagen achter elkaar. Met als gevolg dat ik de twee nachten ervoor ontzettend slecht geslapen heb…. Woensdag was het festival en donderdag om 9 uur alweer een gesprek bij MEMO met m’n psycholoog en daarna door naar Den Haag voor (weer) mijn wekelijkse ‘contactmoment’ op het werk. Lang getwijfeld ook omdat Amersfoort met het openbaar vervoer nogal een eind is, qua tijd; 2 uur en achttien minuten  enkele reis (exclusief de 25 autominuten naar  het station). Dus als ik zou gaan zou het met de auto zijn; dat is anderhalf uur vanuit huis. Omdat ik de laatste weken nogal wat andere medicijnen (slaap én pijnbestrijding) slik dan alleen mijn Fluvo (antidepressiva) voelde ik mij niet zo zeker door (nog meer) versuftheid, duizeligheid en vergeetachtigheid)  om zo’n eind alleen met de auto te gaan. Maar gelukkig was mijn vader zo lief om met mij mee te gaan.

Het festival.

Bij het aankomen bij het festival dat gehouden werd in en om de oude Prodentfabriek kwamen we gelijk een gezellige markt tegen. Een markt met voorlichting van en door diverse verenigingen en instellingen over onderwerpen die met depressie en andere psychische kwetsbaarheden en/of aandoeningen te maken hebben. Zoals o.a: De Depressievereniging, Ixta Noa, AllesGoed, Ypsilon , Samen sterk zonder Stigma en Stichting Zelfbeschadiging. Ook liepen de DSMmeisjes rond om flyers uit te delen. Binnen stonden een vijftal tipi’s opgesteld waar je op gezette tijden een gesprek kon hebben met bekende en minder bekende BN’ers. In de grote zaal kon je luisteren (en vragen stellen) aan o.a. Bram Bakker (ochtend) en Heleen van Royen(middag). Ikzelf wilde heel graag Mirjam Giphart zien met haar Onewomenshow ‘Herstellen doe je niet alleen’. Mirjam is o.a.ambassadeur bij ‘Samen sterk zonder Stigma’ en geschoold ervaringsdeskundige GGz. Bij binnenkomst van de zaal stond Mirjam bij de ingang om iedere bezoeker persoonlijk de hand te schudden. Wat er in de voorstelling gebeurde is eigenlijk niet in woorden uit te drukken…je moet de voorstelling beleven en ervaren en dat raad ik je dan ook aan.

Daarna was het podium voor psychiater Christiaan Vinkers. Hij begon met het inventariseren van vragen die leefde bij het publiek. Dat deed hij erg goed. Ikzelf hou wel van interactieve sessies als deze. Als snel bleek dat de drie kwartier te kort was voor alle vragen maar hij gaf aan dat hij altijd bereidt is om per e-mail vragen te beantwoorden.

Als laatste was het de beurt aan Vera van Zelm. Vera  is comedian, presenteert, acteert en schrijft. 

Vera’s Depressieve Vlogjes werden afgelopen jaar uitgezondenn p LibelleTV.  Erg leuk en met veel zelfspot vlogt zij daar over haar depressies. Klik hier voor de filmpjes. En Vera had een superbetoog over hoe er eigenlijk omgegaan kan (moet) worden met depressie(s). Door een vergelijk te maken met diarree. Vera: “als iemand tegen jou zegt dat hij/zij een depressie heeft geef je dan hetzelfde antwoord als je het woord ‘depressie’ zou vervangen door ‘diaree’? “

Op vier momenten op de dag was er een mogelijkheid om naar het open spreekuur van psychiater Menno Oosterhof te gaan. Hij heeft ’s avonds tijdens het Open MIND gala de Antonie Kamerling Award gewonnen voor zijn boek: ‘Vals Alarm’.

Helaas hebben we niet deel kunnen nemen aan één van de gesprekken in de tipi’s. Wat dat aangaat was het gelijk een goede test…keuzes maken en de dag over me heen laten komen. Het komt zoals het komt.

Al met al was het een hele geslaagde dag. Net als de donderdag. Goed gesprek gehad bij MEMO en het was weer leuk om in Den Haag te zijn en wat bij te kletsen met collega’s. Zoals ik al ingecalculeerd had……vrijdag en ook zaterdag was ik er nog erg moe van. Maar mentaal heeft het mij zeker goed gedaan.

Het hele dagprogramma kun je hier terug vinden.

De cursief  geschreven woorden/namen bevatten directe links naar de websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *