BANG

“Ik kijk naar mijn enorme to-dolijst die ik gemaakt heb en ik verstijf. Mijn lichaam begint te trillen. Ik voel min ademhaling uit controle raken, mijn borst gaat hevig op en weer. Ik probeer de tranen in te slikken, maar ik kan mij niet meer verzetten. Ik begin te huilen. Keihard te huilen.  Het lijkt wel alsof de tranen uit mijn buik komen, zo diep is het verdriet dat naar boven komt. De rode cijfers op mijn begroting worden wazig. Het voelt alsof er een dam doorgebroken is die ik al bijna een jaar met alle macht overeind probeer te houden. Er komt zoveel spanning vrij achter mijn oogkassen, het lijk alsof iemand ze lekgeprikt heeft. Mijn middenrif trekt agressief samen maar er komt niks uit mijn lichaam, ik kokhals zonder verlossing en de tranen gaan maar door. Van het ene moment op het andere ben ik geknakt.”

In het kort

Gepest, genegeerd en vaak lastiggevallen door ‘Dick’ het negatieve stemmetje in haar hoofd. Dit zijn na vele jaren ingrediënten voor Lisa om voor haar dertigste uit/om te vallen door een depressie (en burn-out). Hier kwam later nog de diagnose ‘angststoornis’ bij. Ze heeft veel steun van haar ouders en via hen treft ze snel een goede psychiater. Haar collega, Andrea, waar ze samen een cabaret duo mee vormt heeft meer moeite met Lisa haar problematiek. Dit resulteert regelmatig in ruzies wat niet bijdraagt aan Lisa’ situatie. Lisa treft het met haar medicatie, deze slaat meteen goed aan en hierdoor kan ze gaan werken aan zichzelf. En met goed resultaat.

‘Van het ene moment op het andere ben ik geknakt’

In deze ene zin zit zoveel leed, pijn en verdriet. Zeker als je het boek ‘Bang’ van Lisa Loeb leest. Je ziet het niet zomaar iemand*…. Zo zat Lisa bij het programma ‘De Slimste Mens’ in een aflevering heel dicht tegen een paniekaanval aan, zo niet er middenin. Daar heb je als kijker niets van gemerkt. Mooier nog ze heeft het seizoen winnend afgesloten!

Dit boek is voor mijzelf een ‘feest’ van herkenning. Wat een ‘mooi’ en openhartig verhaal en tegelijk een bangelijk herkenbaar verhaal. Wat een stoere vrouw is Lisa om haar verhaal met de buitenwereld te delen.

‘Bang’ van Lisa Loeb is een pareltje erbij in de lange rij van (autobiografische) boeken over (het leven met) psychologische kwetsbaarheden. Bewustwording, begrip kweken en vooral bespreekbaar maken én houden. Bewustwording als het gaat over stigmatisering in de maatschappij in het algemeen maar vooral in de naaste omgeving zoals, familie, partner(s), collega’s. Begrip kweken in de vorm van ‘zaadjes’, die hopelijk bij steeds meer mensen landen en tot ontkieming gaan komen. En bespreekbaar maken door geen schaamte en/of angst te (hoeven) hebben om te kunnen zeggen dat je een depressie of andere psychische kwetsbaarheid hebt.

Klik op de afbeelding om het boek te bestellen.

* Jij? Hoe kan dat nou?

Foto: www.lisaloeb.nl

Multitalent Lisa Loeb (Amsterdam, 1989) is niet in één hokje te vangen. Van het winnen van De Slimste Mens tot het presenteren van een grote datingshow: Lisa beheerst het allemaal.

Op vierjarige leeftijd wist Lisa al dat ze cabaretier wilde worden. Ze werd haar eigen tiger mom en ging op zang-, piano- en toneelles. Daarnaast was ze hoofdredacteur van de schoolkrant en fulltime fan van Buffy the Vampire Slayer.

Na het Vossius gymnasium ging Lisa naar het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde ze cum laude af in de richting jazz-zang, gevolgd door de prestigieuze master theaterzang aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze heeft ook maandje psychologie gestudeerd. En één dag Frans. Die kennis komt alleen nog naar boven als ze iets te veel wijn op heeft. Ze heeft nooit een wereldreis gemaakt om zichzelf te vinden, maar trof zichzelf wel een keer aan onder de scooterbanden van Regilio Tuur. Al heeft dat verder weinig met haar cv te maken.

Lisa houdt van intellectuele humor, maar kan stiekem ook heel hard lachen om flauwe woordgrappen. Daarom eindigt haar biografie met: Lisa Loeb is slim, schaamteloos en zingt loebzuiver.

Terug naar boven