Toch maar wel…

Ondanks onze geweldig heerlijke vakantie zat het niet echt goed in m’n grijze massa. Tijdens de vakantie had ik al een dipje en toch weer niet. Door de geweldige omgeving en vrienden was er meer dan genoeg positieve energie om tegenover de dip te zetten.

Maar waar ik het sluimerend veenbrandje redelijk snel kon bedwingen bleef het onderhuids toch door sluimeren. Door allerlei situaties (m’n moeder die noodgedwongen naar een verzorgingstehuis is gegaan, huis leegruimen, veel herinneringen bij het opruimen, financiële zaken, onzekerheid of ik het allemaal wel goed doe (in het nu en voor/in de toekomst), frustraties over politiek en klimaat…..

Een gesprek met het UWV over de voortgang was de druppel. Toen Maria* (mijn contactpersoon) vroeg hoe het (echt) ging….brak ik. Kon en wilde mijzelf niet weer voor de gek te houden en barste in tranen uit (die overigens toch al dichtbij zaten;)). En vertelde dat het helemaal niet goed ging…dat ik in de weken ervoor weer suïcidale gedachten had gehad. Ik moest haar beloven dat ik snel actie op zou ondernemen. Dit gesprek was voor mij de spreekwoordelijke stok die ik nodig had om daadwerkelijk een afspraak te maken met de POH-GGZ.

Het idee dat de afspraak stond en dat ik niet meer tegen het gesprek met Maria op hoefde te zien, maakte mij al wat rustiger.

Dus sinds 5 december ben ik weer bij John (POH-GGZ) binnen. En het eerste wat hij zei was: “als jij hier aanklopt is er serieus wat aan de hand”. En dat klopt :). Tijdens het gesprek werd zeker nogmaals duidelijk dat ACT (Acceptance and commitment Therapy). Dit is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert.

Vind ik het erg? Hier durf ik volmondig ‘nee’ op te antwoorden. Het is natuurlijk niet leuk dat ik een flinke terugval heb maar vind het wel prettig dat ik zover ben dat ik veel en veel eerder (professionele) hulp gevraagd heb. En zo leer ik mijzelf nog beter kennen en met, zoals Bram Bakker het noemt, ‘oud zeer’ om te gaan….

*i.v.m. privacy gebruik ik niet haar echte naam.

Terug naar boven