Rebelleren voor het leven

Rozemarijn van ’t Einde is klimaatactivist. Niet zomaar één, een gedreven en dan is ze ook nog dominee. Een dominee die de klimaatcrisis o.a. durft te benoemen in de kerk. En zij is daar inmiddels niet alleen meer in. Door haar manier van actievoeren komen steeds meer (religieuze) instellingen en instituten in beweging. In klimaatbeweging om precies te zijn. En dat is knalhard nodig! Zij is actief in Christian Climate Action en daarnaast (of tegelijk) ook in Extinction Rebellion (XR). Zij benadert haar activisme vanuit het christelijk geloof. Dat God de aarde heeft geschapen en dat de mensheid deze aan het vernielen is. En dat wil ze laten weten ook! Al gaat dat soms ook ten koste van haar eigen gezondheid. Rozemarijn stopt veel energie in haar activisme, maar die energie is voor haar helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ze worstelt namelijk met een postvirale infectie waardoor haar bloed niet goed door haar lichaam wordt gepompt. Hierdoor kan ze nauwelijks rechtop staan en is ze chronisch vermoeid. Dit maakt het dan ook extra moeilijk tijdens demonstraties en stuit ze regelmatig op onbegrip van politie, justitie en buitenstaanders. “Stel je niet aan, je kan demonstreren dus het zal allemaal wel meevallen” krijgt ze nogal eens te horen krijgt en dat heeft stiekem behoorlijk impact bij haar. En logisch…..je kan aan de buitenkant niet zien dat ze ziek is. Maar dat weerhoudt haar er niet van om (inmiddels ook wel) gedoseerd haar energie in demonstraties, televisie-optredens en andere zaken te steken.

In ‘Rebelleren voor het leven’ neemt Rozemarijn je mee in de wereld van klimaatactivisme. Ze geeft een mooie en duidelijke weerspiegeling hoe het een en ander gaat binnen o.a. XR. En wat een bevlogenheid er onder jong én oud is om vreedzaam te (gaan) demonstreren. Ontwrichtende demonstraties vaak, ook naar mijn mening noodzakelijk op deze manieren. Vastlijmen aan beroemde kunstwerken, op talkshow-tafels, Spoorwegen blokkeren en natuurlijk de blokkades op de A12 bij Den Haag. Precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dé plek om te eisen dat de 17 miljard verkapte fossiele subsidie van tafel gaat. Van ’t Einde neemt je ook mee in haar persoonlijke wereld en ervaringen. Natuurlijk kunnen Bijbelpassages niet ontbreken bij een dominee 😉 maar misstaan zeker niet. Integendeel (wat je dan ook wel of niet geloofd) de woorden raken precies de kern van de onderwerpen. Aan het eind van ieder hoofdstuk heeft ze een aantal bruikbare tips die aansluiten bij het hoofdstuk en die je eventueel in praktijk kunt (gaan) gebruiken.

Fragment uit Rebelleren voor het leven; 

‘De Bijbel staat vol met klare taal waarin het kwade wordt veroordeeld. Jezus gebruikte sterke woorden en draaide er niet omheen als Hij mensen aansprak die kwalijke systemen vertegenwoordigden. Zo gebruikte Hij de term ‘addergebroed’ om de hypocrisie van de schriftgeleerden, de orthodoxe leraren, aan de kaak te stellen. Jezus was niet naïef over de verwoestende macht van geld en status. Het doet me dan ook diep verdriet dat de kerk zo oorverdovend stil is, terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten. Af en toe komen er halfbakken statements naar buiten waarin staat dat we wat beter voor de aarde moeten zorgen, maar echt concreet wordt het niet. De kerk blijft stil, richt zich op de gebruikelijke zaken. Terwijl christenen in kerkgebouwen zingen hoeveel ze van hun schepper houden, voltrekt zich een massamoord op het leven op aarde.’

Uittreksel van: Rozemarijn van ’t Einde. ‘Rebelleren voor het leven’. Apple Books.

Kortom:

Dit is een absolute must-read. Rozemarijn pakt je bij de strot met haar manier van schrijven, een lach en een traan. Voor iedereen die ook maar een klein beetje begaan is met de huidige situatie waarin wij met z’n alle in zitten. Het valt niet meer te ontkennen…..het is een heuse klimaatcrisis! Ik weet ook dat we het niet allemaal, helemaal tegen kunnen houden (klimaatveranderingen zijn er al miljoenen jaren. Zo’n 20.000 jaar geleden liepen er bijvoorbeeld nog mammoeten op de bodem van onze Noordzee) maar wij -deze en de volgende generatie- kunnen vanaf nu de gevolgen van deze crisis wel zo minimaal mogelijk proberen te houden. Als je dit boek gelezen hebt is het moeilijk om niet (meer) in actie te komen. En dat hoeft niet door mee te doen aan blokkade’s of jezelf vast te lijmen aan wat dan ook. Dat kan simpel al door dit boek aan andere aan te bevelen. Door jezelf meer en meer te verdiepen in de status waarin we nu beland zijn. Door eens een XR (online)voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. Door je ogen te openen en jezelf uit durven spreken dat je bang bent, wellicht niet meer voor je ouders of jezelf maar wel voor de generatie’s die komen gaan. En klimaatcrisis komt niet alleen; door deze crisis gaat er ook een veel grotere voedselcrisis ontstaan, met nog meer onvrede en vooral oorlogen tot gevolg. 

En is het allemaal zo erg? Op zich op dit moment wel….maar ik heb toch wel hoop. Hoop dat de gevolgen minimaal kunnen blijven. Hoop dat mensen zoals Rozemarijn, veel meer mensen gaat inspireren om in actie te komen. Hoop dat de politiek eindelijk eens haar verantwoordelijk gaat nemen en ook tot daadwerkelijke actie overgaat! Hoop dat mensen tot inkeer komen ervoor zorgen dat de politiek geen keuze meer heeft om tot actie over te gaan. Hoop dat jij hier aan mee gaat helpen, op welke manier dan ook……

Rozemarijn van ’t Einde is theoloog en criminoloog en werkt als geestelijk verzorger bij het Leger des Heils. Nog belangrijker vindt ze haar activiteiten als ‘scheppingsactivist’ met Extinction Rebellion en Christian Climate Action. Ze verschijnt regelmatig in de media en is actief op Twitter en Instagram.

Twitter: @Rozemarijnvte

Instagram: @scheppingsactivist

*Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik niet veel op heb met het instituut kerk en religie in het algemeen. En zij weten ook dat ik het allemaal prima vind wat een ander geloofd. Zolang ze het mij maar niet opdringen ;). Op de een of andere manier heeft Rozemarijn mij kunnen verleiden om aan haar boek te beginnen en met ‘plezier’ (voor zover je over het onderwerp dit kunt) heb uitgelezen. Nog mooier, ze heeft me geraakt en mij (nog meer) aan het denken gezet. Nee, denk nou niet gelijk die Roland is van zijn geloof (atheïst/humanist) afgevallen en/of bekeerd. Ik heb juist nog meer respect gekregen voor predikers als Rozemarijn. En ben tot de ontdekking gekomen dat inderdaad de kerken -ooit grootte, machtige en invloedrijke instituten- , in alle soorten en maten (veel te) stil zijn in de klimaatdiscussies…..

Wellicht vraag je je af waarom ik dit boek hier bespreek? Simpel……natuur, milieu en klimaat houden mij al van jongs af aan bezig. De laatste jaren ben ik mij nog meer gaan verdiepen en vooral (te) druk gaan maken over de gang van zaken. Beloven beloven en nakomen of er iets aan doen ho maar….. Ik benoem het inmiddels tot onderdeel van mijn depressie. Klinkt misschien wat dramatisch….maar ik voel het zo. En stiekem hebben meer mensen last van een klimaatdepressie of speelt dit een dusdanige rol in het leven dat het zaken beïnvloedt en vaak niet ten goede. Het is een zaak van en voor iedereen.

Voor deze problematiek kun je terecht bij 113.nl.

Ook bij XR kunnen ze je hierover te woord staan. Jou het gevoel geven dat je hier niet alleen in staat en….dat je het zeker niet alleen hoeft aan te gaan.

Klik op de afbeelding om het boek te bestellen.

Terug naar boven