Voeten in het stopcontact

De accu is leeg, de lucifer is opgebrand, de pijp is leeg. Allemaal toepasbaar op het feit wanneer je volle bak in een burn-out terecht gekomen bent. Voeten in het stopcontact had ik nog niet eerder gehoord tot ik van Robin het boek van Gwen van Poorten te leen kreeg met de titel ‘Voeten in het stopcontact’. Deze uitdrukking kwam van Gwen’ vader toen zij compleet afgebrand (weer) thuis kwam.

Gwen was ‘pas’ 22 en rammelde zo een burn-out in. Veel werken, drank, drugs en rock ’n roll was aan de orde van de dag. Niet zo heel vreemd dus dat ze hier mee te maken kreeg. Geen (eigen) grenzen aangeven, geen nee zeggen, met 160 door het leven dat waren de motto’s. Eigenlijk geen ‘echt’ leven. Ze liet zich leven/werd geleefd. Niet heel vreemd dus dat ze langzaam maar zeker in een burn-out rolde….. Signalen waren er zeker wel; onrust, slecht slapen, onverklaarbare pijn in de rug. Maar luisteren ho maar.

Tot het draadje knapte en ze niets meer kon. Energie en lust waren weg en ze ging weer terug bij haar ouders wonen. Paniek, huilen, chaos in haar hoofd en vooral veel slapen en slapen. Na een paar maanden kwam er weer wat van gevoel terug in Gwen en ging ze relativeren. ‘Ga ik weer zo door of ga ik het anders doen!’

“Alles wat ik je vertel, komt recht uit mijn hart. Dit is het boek dat ik had willen lezen toen ik achttien was, dus heb ik zelf veertien jaar later zelf maar geschreven.”

Gwen neemt je mee in haar strijd, haar strijd om een andere Gwen te zijn. Zoals ze zelf aangeeft dit boek is geschreven vanuit haar gedachten, geschiedenis en ervaringen om het anders te doen dan voor haar burn-out. Niemand is hetzelfde maar de belangrijkste dingen die ik erin gelezen heb gaan toch wel voor bijna iedereen op die in een zelfde situatie zit of aan het komen is. En geloof mij….na mijn vierde (ruim 6 jaar geleden en heftigste) burn-out weet ik wel hoe en wat ;). Bijvoorbeeld 1 van de belangrijkste zaken die (bijna altijd) ontbreekt voor je erin rolt is het niet aan jouzelf denken. Terwijl dat juist zo belangrijk is. En nee, dat is zeker niet egoïstisch. Integendeel. Dat is iets wat Van Poorten keer op keer terug laat komen

‘Voeten in het stopcontact’ is een waardevolle aanvulling in de categorie zelfhulpboeken als het om burn-out gaat. Waar veel van dit soort boeken veelal vanuit ‘de vrouw, voor de vrouw’ of soms vanuit ‘de man voor de man’ is geschreven, is juist dit boek zo gender-neutraal als weet ik wat. Een ware verademing vind ik. Iedereen kan hier uithalen wat bij hem/haar past en werkt. Het is duidelijk, met humor geschreven en leest makkelijk weg. Duidelijke hoofdstukken waar veelal eerst haar eigen situatie beschreven wordt en dan de weg die zij gevonden heeft om er mee om te gaan en/of eruit te komen. Dit boek is zeker ook preventief te lezen en mocht je tijdens het lezen (structurele) dingen (gaan) herkennen? Ga dan eens bij jezelf ten rade of juist bij iemand in jouw omgeving die je vertrouwd en stel de vraag: “hoe vind jij dat het met mij gaat?”.

In de weg naar dit boek heeft ze een community opgestart, podcasts gemaakt en een heuse #METZNALLENclub in het leven geroepen. Waar je jouw ervaringen kunt delen met lotgenoten en waar je van en door elkaar kunt leren.

Gwen van Poorten werkt bij BNNVARA en heeft o.a. meegewerkt aan het programma ‘Spuiten en Slikken’.  Ze is digitaal te volgen via Instagram (@gwenvanpoorten) en Tik Tok (@gwenvanpoortentiktok). En luister vooral naar de #METZNALLEN podcast via Spotify en/of Apple Podcast.

Wil je het boek lezen? Klik op de afbeelding om te bestellen.
Terug naar boven