Symposium Zeeland Zonder Zelfmoord

Vanavond ben ik te gast bij het symposium van Zeeland Zonder Zelfmoord (ZZZ) ‘Suïcide voorkom je samen’. Ik ben uitgenodigd om daar als ervaringsdeskundige mijn verhaal te doen.

Natuurlijk zie ik daar wel wat tegenop er zullen ongeveer 80-90 personen in de zaal zitten maar ik heb er zeker ook zin in. Ik ben blij én trots dat ik het kan en mag doen. Twee jaar geleden stond het er heel anders voor. Zie mijn eerdere blogs. Speciaal voor mijn presentatie heb ik een korte Powerpoint presentatie gemaakt met bijbehorende tekst.

Bij veel van dit soort bijeenkomsten komen er professoren, doktoren en andere ver doorgeleerde personen aan het woord hoe het allemaal komt en gaat met personen die last hebben van een psychische ziekte. Ik gebruik expres geen ‘stoornis’ want dat vind ik erg klinken alsof iemand totaal loco is en niet spoort. Terwijl wij gewone mensen zijn die (af en toe) ziek zijn, alleen niet fysiek maar mentaal. Het is een goede zaak dat er bij deze bijeenkomst ook een ervaringsdeskundige aan het woord komt. Dit gebeurt nog veel te weinig. De kracht van een ervaringsdeskundige is dat het vanuit het perspectief van de zieke gezien en vertelt wordt. Daar kan geen hoog geschoolde theoreticus tegenop. Natuurlijk zijn de psychologen e.d. hard nodig om iemand die last heeft van een mentale ziekte mee te ondersteunen, laat daar geen misverstand over bestaan.

Hou de website in de gaten er volgt zeker een verslag van deze toch wel erg belangrijke avond……

 

Terug naar boven