Zeeland Zonder Zelfmoord

Zoals ik in mijn blog van 29 oktober schreef was ik te gast bij het symposium van Zeeland Zonder Zelfmoord (ZZZ) om als ervaringsdeskundige mijn verhaal te vertellen. Dit symposium werd gehouden in de pas geopende (conferentie)zaal van Hotel en Brasserie Katoen in Goes.

Ten opzichte van de zwaarte van het onderwerp was het een prettige avond met een gevarieerd programma met een lach en een traan. Het kan voor sommige mensen vreemd klinken als ik zeg dat het een prettige en zelfs op momenten een gezellige avond was…..maar dat was het zeker wel. En waarom niet? Het was goed om te zien dat er zoveel mensen betrokken zijn om ZZZ onder de aandacht te brengen. Van zorgprofessionals tot gemeenten en van onderwijs tot welzijnsorganisaties. Allemaal gedreven en betrokken mensen die in hun vakgebied zelfmoord onder de aandacht (willen) brengen. Met als doel om het aantal mensen dat ‘plannen’ heeft (door welke oorzaken dan ook) te voorkomen dat het ook daadwerkelijk tot uitvoering komt. Op tijd de signalen herkennen is cruciaal in dezen. En dat klinkt makkelijker dan het is.

ZZZ heeft door het aanbieden van diverse trainingen zoals de ‘Gatekeeper’ training en ‘Grip op het leven’ training hele mooie en werkbare tools onder de aandacht gebracht en deze worden ook al in de praktijk ingezet. Omdat procentueel gezien in Zeeuws Vlaanderen het aantal suïcide’s hoger ligt dan in de rest van Zeeland is twee jaar geleden deze regio als ‘pilotregio’ aangemerkt. En daar zijn als eerste de eerder genoemde trainingen gegeven en ingezet. En met succes.

De avond werd aan elkaar gepraat door Margot Verhaagen ( die je misschien wel kent als culinair verslaggeefster bij de PZC). Andere sprekers, buiten mijzelf om, deze avond waren o.a.: de burgemeester van Hulst, Jan-Frans Mulder. Hij is voorzitter van de stuurgroep ZZZ. Gerdien Franx, zij is programmamanager bij 113 en verving de zieke voorzitter Jan Mokkenstorm. Theatergroep Zeeland, jongeren van Pontes gaven een super kippenvel voorstelling. Ik zat met tranen in mijn ogen, door zoveel (pijnlijke) herkenning en de overtuigende manier waarop zij hun rol vertolkten.  Tussen de sprekers en het optreden van de theatergroep door werd een overzicht getoond in de vorm van een tijdlijn met de hoogtepunten van de (geslaagde) activiteiten van ZZZ van de afgelopen twee jaar. En dat zijn er gelukkig heel wat.

      

Mijn rol deze avond was in het kort mijn ervaringsverhaal vertellen…. Ik had een presentatie in elkaar gezet met enkele illustrerende dia’s en op kaartjes per dia mijn verhaal uitgeprint. Na afloop bekroop mij een ‘oude bekende’; perfectionisme en bijbehorende zelfkritiek. Sodeknetter wat een sterk iets is dat…. Die klotestemmetjes vonden dat ik teveel hakkelde en dat het niet helemaal goed ging. Dat ik teveel heen en weer liep, teveel van het papiertje af las…. Gelukkig heb ik het een en ander opgestoken (en dan bedoel ik geen sigaret 😉 ) de afgelopen twee jaar en ik was blij dat Marelle erbij was. Zij zei gelijk dat het prima en goed ging. En dat was ook zo!  Het ging goed! Dat werd nog eens lekker bevestigd door de lieve en mooie reacties vanuit het publiek en na de bijeenkomst tijdens de borrel. Dus….opzouten met dat perfectionistische gelul tussen m’n oren. Het ging goed!

Het was goed om te horen dat dit initiatief niet stopt. Door alle 13 Zeeuwse gemeenten wordt de noodzaak ingezien en samen met GGZ Zeeland is er nog voor minimaal twee jaar geld beschikbaar. Eerlijk gezegd vind ik het heel erg jammer dat de Provincie dit niet (meer) doet. Ik vind dat de Provincie hierin ook een verantwoordelijk heeft net als zij die neemt voor het terugdringen van het aantal vermijdbare verkeersslachtoffers. Ook hierbij is ieder slachtoffer er één teveel maar in het verkeer vallen in Zeeland jaarlijks minder doden dan door zelfmoord en dan tel ik het aantal pogingen tot suïcide niet eens mee. Dus provincie Zeeland reageer eens proactief en zorg dat er structureel geld beschikbaar komt! Tijdens de laatste begrotingsbespreking (Statenvergadering van 9 november) kwam o.a. naar voren dat weer meer vet op de botten zit. Er worden geen miljoenen gevraagd…….

Mede naar aanleiding van deze avond is er een App gelanceerd. Deze App kan jou helpen om DE vraag te stellen. En helpt je te praten over zelfmoord (met anderen). Deze App is o.a. te downloaden via 113.nl/VraagMaar.

Heb je nog vragen/opmerkingen kun je natuurlijk altijd een berichtje naar mij doen maar ook ook contact opnemen met 113.nl Schaam je niet….maar praat erover.

Meer over zelfmoord in Zeeland kun je <hier> lezen.

Terug naar boven