Lezen kan helpen

Vandaag bij Radio Eenvandaag op NPO Radio 1 waren o.a. Frederike Kossmann van Allesgoed.org en psychiater Esther van Fenema te gast over het lezen van (zelfhulp)boeken bij een depressie.

Als je <hier klikt> kun je het fragment terugluisteren én zien.

Herkenning

Ik herken het ontzettend. In de afgelopen twee jaar heb ik, soms met heel veel (concentratie) moeite een aantal boeken gelezen van o.a. bekende Nederlanders die open over hun psychische aandoening zijn erover geschreven hebben. Als je bij ‘mijn’ boekenplank kijkt zie je een aantal van deze boeken terug (en eerlijk….ik heb ze nog steeds niet allemaal gelezen). Waar ik zelf veel aangehad heb zijn de boeken van Marian Mudder (Sofasessies), Mike Boddé (Pil) en Cornelie Egelie-Sprengers (pillendoos). Zoals Van Fenema zegt in het interview: “het kan je helpen bij een lichte vorm van depressie en het is persoonsafhankelijk of je er iets aan hebt.” Die mening deel ik van harte. Ik ben ook in boeken begonnen waarvan ik na twee hoofdstukken dacht ‘Wat the fuck is dit allemaal, hier heb ik helemaal geen fluit aan’. En nee, ik ga niet vertellen welke boeken dat zijn want het is en blijft een soort van maatwerk wat wel of niet bij een persoon past en/of werkt.

Depressiegala

Toeval of niet….ik was vanmorgen wat door mijn foto’s aan het struinen en kwam ik terecht bij foto’s die ik vorig jaar gemaakt heb op het derde depressiegala. En dat gaf mij te denken…..Ik ben voor de spiegel gaan staan en dacht aan waar ik vorig jaar op Blue Monday stond en waar ik nu sta (ik heb daar al eens eerder iets over geschreven)…. En ik werd er zowaar blij van. De stappen die ik genomen heb en nog ga nemen…. tot nu bijna allemaal vooruit en dat voelt goed. Terecht dat Van Fenema als slotzin nog aanhaalde dat het maandag 21 januari tijd is voor het vierde Depressiegala. Hierbij wil ik nog zeggen dat dit zeker niet is zoals het klinkt. Het is een gezellige, mooie, leuke en zeker ook gezellige avond. Met natuurlijk een traantje (we lijken net mensen) maar zeker veel ruimte voor de lach.

Het vierde Depressiegala is nog niet uitverkocht. Wil je dit meemaken? Koop dan snel een kaartje, kijk op de site van het Depressiegala.  Ook dit jaar zijn er weer een heel aantal mooie en leuke gasten aanwezig zoals Roos Schlikker, Aafke Romeijn, Mathilde Santing.

Zie ik je daar?

Een reactie

  1. Pingback: Blue monday komt er weer aan; tijd voor het depressiegala – Puntkommaarop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven