Blue monday komt er weer aan; tijd voor het depressiegala

De derde maandag van januari is het weer Blue Monday, dit jaar op 21 januari. De Britse psycholoog, Cliff Arnall heeft, naar zijn zeggen, in 2005 een wetenschappelijk verantwoorde formule bedacht waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan Blue Monday. (Bron: Wikipedia)

In Nederland kennen wij sinds drie jaar het Depressiegala. Op deze Blue Monday zal de vierde editie gehouden worden. En gelukkig zie ik steeds meer media-aandacht rondom het Depressiegala. Gisteren schreef ik al over dat bij Radio Eenvandaag dit besproken werd en vandaag was er volop aandacht bij het RTL4 ochtendprogramma Koffietijd. Hier waren Roos Schlikker en Esther van Fenema (allebei dit jaar aanwezig bij het Depressiegala) maar ook Anneleen van der Kolk en Marjolein van Kooten te gast die stuk voor stuk op de een of andere manier met depressie te maken (gehad) hebben . Kijk hieronder de diverse fragmenten terug. Of klik <hier> voor de hele uitzending. Het gesprek over depressie begin bij ongeveer minuut 38.

Ik kan het niet genoeg blijven benadrukken hoe belangrijk het is dat er aandacht blijft voor depressies. Maar zeker ook voor andere (vaak niet direct zichtbare) psychische aandoeningen. Daarom vind ik persoonlijk evenementen als het Depressiegala erg belangrijk. Terwijl ik dit artikel schrijf ben ik gebeld door Samen Sterk Zonder Stigma (SSZS) of ik in wil/kan vallen om de stand te bemannen bij het Depressiegala van SSZS. En natuurlijk wil ik dat doen, ben niet voor niets ambassadeur voor SSZS en ik ben er toch als komende maandag….Terug naar boven