Leen eens een ‘levend’ boek

Op zaterdag 23 maart organiseert ‘De Mensenbieb’ in samenwerking met de Bibliotheek Oosterschelde in Goes een hele mooie activiteit.

Op deze middag kun je diverse ‘levende’ boeken lenen (Let op, alleen lenen en niet mee naar huis nemen, of het ‘levend’ boek moet er mee instemmen ;). Al deze ‘levende’ boeken hebben hun eigen verhaal. Zo zijn er ‘boeken’ over PTSS, depressie, wereldvrouwen, overgewicht.

Als je altijd al eens met iemand over een bepaald onderwerp hebt willen praten is dit een mooie kans. Aanmelden is wel handig als je zeker wilt zijn van een (minimaal) 20 minuten durend gesprek met jouw ‘levend’ boek naar keuze. Je kan natuurlijk ook voor meerdere ‘levende’boeken kiezen. Via deze link kun je alvast reserveren of hier.

Ikzelf ben ook als ‘levend’ boek beschikbaar. Je kan en mag mij dan alles vragen over depressie en/of burn-out en dat allemaal onder het genot van een lekker bakkie thee of koffie.

Zien wij je op de 23ste ? O ja, de toegang is helemaal GRATIS!

Waar: Bibliotheek Goes, Oostwal 34 in Goes

Tijd: 13:30 – 15:45 uur

 

Geschiedenis van de Mensenbieb

Sinds 2005 organiseren we ‘uitleningen’ op wisselende locaties. Met onze levende boeken komen we langs op festivals, (banen-)markten, congressen, braderieën, bij personeelsdagen en in parken. In tien jaar vonden ruim tweehonderd Mensenbieb-evenementen plaats op vele verschillende plaatsen in Nederland. Het eerste idee van een bibliotheek met levende boeken kwam echter uit Denemarken. Daar werd in Roskilde tijdens het bekende popfestival de eerste ‘menneskebibliotek’ gehouden.

Dat was in 2000. Een groep jongeren, geschokt door discriminatie en zinloos geweld, bedacht een middel om onbekende anderen te bereiken. Ze zijn ervan overtuigd dat persoonlijke ontmoeting onderlinge angst kan wegnemen. In Nederland pakte Kim Tsai dit idee op en vond een eigen variant: de Mensenbieb. Die was zeer succesvol, werd in 2006 beloond met de Nationale Innovatieprijs en is door velen overgenomen en toegepast. Bijvoorbeeld in Den Haag en Beverwijk onder de naam Mensenbibliotheek. Hermen Jan Rijks met een groep om hem heen werd hierdoor geïnspireerd en las het boekje ‘Don’t judge a book by its cover’ van Ronni Abergel. Hij is een van de Deense bedenkers van de Menneskebiblioteket, tegenwoordig Human Library geheten. In Amsterdam, Haarlem en Utrecht zette Rijks vanaf 2008 Mensenbiebs op.

Inmiddels is er een stichting die het gedachtegoed van de Mensenbieb beheert en promoot. In 2014 is besloten om de verschillende vormen en toepassingen van het Mensenbieb- / Mensenbibliotheek-concept onder één naam samen te brengen: de Mensenbieb. Ook hebben we stijl en aanpak grondig vernieuwd. Zo kunnen we een hoge kwaliteit garanderen.

Meer informatie over de Mensenbieb kun je hier vinden.

Terug naar boven