Recensie 24 van de 100.000

Tijdens een bijeenkomst van Samen Sterk Zonder Stigma kwam ik Frank Schaake tegen. We raakte aan de praat. Hij vertelde mij dat hij bezig was met een boek. Een boek over depressie en (gedachten aan) suïcide. Vanuit zijn eigen ervaringen maar juist ook met verhalen van anderen.

Deze recensie is ook verschenen in de tweede editie van Tzitzo Magazine.

Frank Schaake heeft toen hij 20 jaar was een suïcidepoging gedaan. In 2015 schreef hij een kort stukje over deze tijd en kreeg daar veel reacties op. Hierdoor is hij zich gaan verdiepen in ‘niet-geslaagde suïcidepogingen”. Hij kwam erachter dat er nog een groot maatschappelijk taboe is als het om dit onderwerp gaat. Daarom dit boek.

Voor het boek heeft Schaake 24 mensen geïnterviewd, 12 mannen en 12 vrouwen. De personen vertellen openhartig over hun eigen ervaringen met pogingen van en/of gedachten aan suïcide. Er is ruimschoots de tijd genomen voor de gesprekken en de personen variëren in de leeftijd van 21 jaar tot 50 jaar en ouder.

De verhalen zijn van ervaringsdeskundigen en dat maakt het niet alleen authentiek maar ook krachtig. Het geeft een brede inkijk dat iemand niet ‘zomaar’ met suïcidegedachten en/of plannen rondloopt. Er zit altijd een, vaak, schrijnend verhaal achter. Pesten, (emotionele) verwaarlozing, misbruik, perfectionistisch, negatief zelfbeeld en nog meer. Dit boek kan goed bijdragen aan meer openheid over dit onderwerp. Vooral mensen die niet snappen of (willen) begrijpen waarom iemand met deze gevoelens kamp, kan dit een eyeopener zijn. Heel goed is ook dat er aandacht voor de omgeving is. Vaak gaat het alleen om en over de zieke en maar al te vaak wordt de (naaste) omgeving vergeten. Ook zij lijden mee.

Naast de dappere en openhartige verhalen van de 24 personen wordt er ruimschoots aandacht geschonken aan achtergrondinformatie. Een aantal belangrijke punten die o.a. besproken worden:

  • Wat weten wij wel/niet van suïcidepogingen?
  • Is er een verband tussen suïcidaliteit en leeftijd?
  • Kun je na suïcidale perioden nog gelukkig worden?
  • Wat kan beter in de hulpverlening?

De auteur sluit af met een nuttig overzicht van organisaties zoals; 113 Zelfmoordpreventie; www.113.nl en MIND (Landelijk platform voor geestelijke gezondheid) www.wijzijnmind.nl en een uitgebreid overzicht van afkortingen en begrippen.

Enkele van hen hebben n.a.v. het uitbrengen van “24 van de 100.000” hun verhaal gedaan bij de talkshow “Op1” op NPO1. https://www.npostart.nl/overlevenden-van-suicidepogingen-vertellen-hun-verhaal/18-02-2020/POMS_BV_15978600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *