Weer…nee eigenlijk nog steeds opletten.

We worden verwend met te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Als de zon erbij komt is dat zeker lekker. Door deze temperaturen is de natuur ook vroeger dan ‘normaal’. De sleedoorn loop tal uit net als diverse bolletjes en knolletjes die al boven de grond staan. Ook onze (winter-groenblijvende) Clematis armandii die normaal eind maart pas haar bloemen laat zien zit bomvol knoppen en een flink aantal bloeiende bloemen.

IMG_4414De laatste week hebben we bij onze honden al een flink aantal (kruipende)teken gehaald, na een wandeling in natuurgebied De Pluimpot. De veelvoorkomende schapenteken maar ook tot nu toe een drietal vlekkenteken. Deze laatste is een zogenoemde exoot of invasief soort. Van de schapenteek is bekend dat gemiddeld één op de vijf besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi, deze kan de ziekte van Lyme veroorzaken; bron: RIVM 

IMG_4412De vlekkenteek is in opkomst vanuit het zuiden van Europa. Op dit moment komen ze vooral in Zeeland en Brabant voor maar de verwachting is wel dat ze de komende jaren zich verder verspreiden in ons land. Deze tekensoort kan ook een risico vormen voor de mens, net als de schapenteek. Voor honden is er een hoog risico, deze teek wordt ook wel de ‘hondenkillerteek’ genoemd. De vlekkenteek kan Babesia canis, een infectieziekte, veroorzaken en is zeer gevaarlijk voor honden. (Bron: tekenbeetziekten.nl).

Door de klimaatverandering (we hebben in onze contreien inmiddels al het klimaat van Bordeaux) zal het aantal (vlekken)teken en waarschijnlijk op termijn nog meerdere soorten (wereldwijd zijn er bijna 1000 soorten) in Nederland zullen verschijnen. Nu al zijn er zeldzame meldingen in Nederland van de reuzenteek, die oorspronkelijk rondom de Middellandse zeegebieden voorkomt.

Vind je zelf een teek? Dan is melding altijd handig. Dat kan bij waarneming.nl en/of via de app op jouw telefoon ObsIdentify (via Google play of de App-store van Apple) Dit is nodig om een steeds beter beeld te krijgen van de verspreiding van tekensoorten. Onze ervaring is dat teken inmiddels een jaar rond actief aanwezig zijn, natuurlijk met kouder weer fors minder maar ze zijn er wel. Het blijft opletten dus….

Sowieso is ObsIdentify een hele leuke én leerzame app. D.m.v. foto’s die je kunt maken kan deze app ontzettend veel soorten vlinders, bloemen, planten, insecten en meer herkennen voor je. Door een eventuele koppeling met Waarneming.nl heb je al jouw waarnemingen bij elkaar.

Wil je meer weten over teken en hoe te herkennen? Hieronder een aantal linkjes:

Terug naar boven